Welovetobike

Op de fiets van Haarlem naar China

Laojia Maarten

Door onze rustdagen in Vietnam elke keer te spenderen tussen de feestende backpackers vergezeld door pinten en rummetjes-cola, kwamen, we tot ons eigen verbazing, redelijk vermoeid in China aan. We wisten dat ook hier nog wel wat kilometers op ons stonden te wachten, maar ons lichaam noodzaakte ons om de beslissing te maken ergens, liefst in een pittoreske omgeving een beetje te relaxen. We dachten eerst aan een workaway project, wat ons in Italië zo uitstekend was bevallen, maar toen ontstond er een lumineus idee. Waarom Maarten niet een mailtje sturen. Maarten, wie kent ‘m niet, eigenaar van 2 prachtige B&B’s rondom Guilin, beiden genaamd Laojia.

Laojia Maarten dus, bekend en befaamd door ons lievelingsblog “SCHWENKK”. We dachten misschien wat klusjes te kunnen doen voor hem in ruil voor een slaapplaats. Maarten zijn reactie was uitermate vriendelijk en we mochten zo lang blijven als we wilden! En over de klusjes hoefden we ons geen zorgen te maken, Wat een held. We dachten Guilin, 500 km hemelsbreed, dat varkentje wassen wij wel even en over een paar dagen zitten wij aan de groene thee met ons benen omhoog niets te doen. Heel veel kilometers om over de weg die voor ons wél begaanbaar was na de nodige bergen en mudmasters 2.0 kwamen we elf dagen aan in het huis. Het was beslist de moeite waard. Het huis was prachtig en lag in een dorpje met 180 inwoners waarvan we er 5 goed hebben leren kennen in de dagen dat we we waren. Ayi, Ayi tofu, Susu de man van Ayi en de rijstwijn, het kippenvrouwtje, en peukie de buschauffeur. Deze dankte zijn eervolle bijnaam aan het presteren van het leegroken van 2 pakjes saffies in slechts 4 uur. We hadden geluk dat we een maaltijd met hem konden delen.

Wat deden wij deze dagen. We wandelden zowel het pad links af als het pad rechtsaf. We kochten iets bij de winkel (het assortiment bestond uit tandpasta, instantnoedels, French Bread en een paar blikken bier), lazen wat en zaten op de uitkijk voor het kippenvrouwtje. Elke dag ging ze rond zes uur ’s avonds de kippen voederen, wat een waar spektakel voor ons was. Ze was zo krom dat haar hoofd bijna op haar voeten lag en door de jarenlange ervaring met het communiceren met de kippen was ze in het schemerdonker bijna niet meer te onderscheiden van de dieren. Hoe lang zou ze zijn vroegen wij ons al af de hele week. Vlak voordat we weggingen stond ze ineens met haar volle lengte tegen een paal geleund. Tadaaaa! 1 meter 56 was het mensje, we zagen het direct.
Na drie dagen rust stond hij ineens in de woonkamer: American Reggie. Op het eerste gezicht leek hij afwachtend en verlegen te zijn, maar niets was minder waar. Reggie zat namelijk vol met verhalen. Zo vol zelfs dat hij ze wel met ons móest delen. Over hemzelf, z’n vriend, de vriend van z’n vriend, de vrouw die hij had ontmoet bij de theewinkel, z’n eigen vrouw en de zap-kunsten van zijn vrouw (in minder dan een seconde scande ze het programma op de zender en kon er gedetailleerd over vertellen, behoorlijk indrukwekkend dus). Omdat je zelfs op de wc niet veilig was besloten we toch maar weer de fiets te pakken en op expeditie te gaan naar het dichtsbijzijnste dorp waar we wat appels en bananen konden kopen. Deze missie bleek wat groter dan we dachten. In ons hoofd kon het echt niet verder zijn dan 20 km. Toch moesten we 35 km fietsen tot het eerste dorp waar je meer dan een pakje nep-oreo’s en een blikje redbull kon kopen. Wel lekker dat we de hele dag weg waren. En bij het diner (wat door Ayi gemaakt werd) maakte dat de rijstwijn van Susu ons wat verdraagzamer maakte. Op Wieteke’s verjaardag maakt American Reggie plaats voor De Begische July. Een mooie ruil, vooral omdat zij ons, zittend in t zonnetje, direct vermaakte met een echt leuk verhaal. Ze was om elf uur s’avonds aangekomen en Ayi, die net is begonnen Engels te leren, had haar warm ontvangen. Wij sliepen al en waren in de ochtend gaan wandelen en daarna buiten op een bankje in de zon gaan zitten. De Begische July kwam naar buiten, ‘Alé jullie spreken ook Nederlands, is hier geen wc ofzo?’ Tot onze hilariteit had ze al 12 uur haar blaas getraind. Ze was de deuren in het huis niet allemaal in durven gaan, omdat ze dacht dat er andere gasten zouden slapen. Nog geen twee uur later vertelde ze dat ze met een Chinese mevrouw, via airbnb, door de stad liep en deze mevrouw zo gek was haar een onafgebakken pistolet te geven. Ze had het mooi niet aangenomen, ‘Daar wordt je echt ziek van toch!’. We hoorde met pijn in ons hart aan dat zij de door ons zo geliefde bapao had afgeslagen. Verder was ze nog verbaasd dat ze niet in het Karstgebergte zat en vroeg zich af waar ze kon bamboeraften, ze bleek het verkeerde huis geboekt te hebben. Even goed een leuke chick om een biertje mee te drinken, maar ze typeerde weer lekker onze Zuiderburen 😉
Op zaterdag zat het feest in Laojia B&B’s erop. Maar de weg vanaf het huis tot Guilin is een uitje opzich en staat zeker in ons lijstje: mooist gefietste weggetjes.

In Guilin moesten we wederom ons visum weer aanvragen. We hadden natuurlijk ambassadevrees, maar hier in China, ook bij de gewoon lieve mensen. Een groot nadeel is alleen dat we 10 dagen op ons visum moeten wachten, alleen is deze dan wel geldig tot en met de dag dat we weg vliegen. Dus we kunnen gewoon de komende 32 dagen China onveilig maken.

IMG_8672 IMG_8673 IMG_8674 IMG_8675 IMG_8676 IMG_8677 IMG_8678 IMG_8679 IMG_8680
 
 

1 reactie

 
  1. Diona

    5 jaar ago  

    Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je 28e verjaardag, Wiet. Ik weet niet hoe je dat zegt op zijn Chinees, maar jij nu vast wel!
    Wat een leuk verhaal weer! Geniet van jullie laatste maand in het bijzondere China. Liefs, Diona

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
 
 

Volg ons op instagram

 
 

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/k1795/public_html/wp-includes/functions.php on line 3575